Thursday, April 23, 2009

Elektrik

TIPS MINGGU INI Sistem bekalan tenaga di malaysia bagi bekalan pengguna adalah sistem bekalan satu fasa dan 3 fasa. 1.Bekalan 1 fasa adalah bekalan dengan 230 volt dengan frekuansi 50hz. 2.Bekalan 3 fasa adalah bekalan dengan 400 volt, 50hz Bekalan 1 fasa mesti mempunyai satu fasa bekalan tenaga bersama 1 talian neutral dan 1 talian keselamatan iaitu dawai bumi yang dipasang dipepasangan pengguna. Manakala bekalan 3 fasa mempunyai 3 fasa bekalan tenaga bersama 1 talian neutral dan 1 talian keselamatan iaitu dawai bumi yang dipasang dipepasangan pengguna Bekalan 3 fasa terdiri dari 1.Fasa Merah 2.Fasa Kuning 3.Fasa Biru Kitaran (squence)penggunaan fasa ini bagi gegelung motor 6 terminal ialah 1.Merah ke Kuning 2.Kuning ke Biru dan 3.Biru ke Merah.Jika kitaran ini tidak betul maka motor akan berputar dengan songsang(lawan jam). Sistem inilah yang menerangi dan menceriakan kehidupan moden kita sekarang.Tetapi awas jangan sebarangan memegang apa-apa sistem bekalan yang terdedah dengan tangan.Kerana ini akan membawa padah kerana anda akan terkena rejatan elektrik.oleh itu sistem yang menceriakan akan menjadikan hidup kita atau orang sekeliling kita muram.

Friday, April 10, 2009

Fahaman Yang Ada Di Malaysia

Assalamualaikum Hari ini satu majlis sembahyang hajat beramai ramai antara pelajar dan pengajar kolej Islam Johor dan Kolej Komuniti.Sembahyag hajat ini di adakan sempena peperiksaan yang hampir.Kekadang saya bertanya mengapa bila dah dekat peperiksaan baru nak sembahyang hajat.Di mana-mana sekolah pun sama.Walau apa pun kata orang yang penting kita masih ingat Allah dan memohon darinya kerana kelemahan kita. Saya bukanlah seorang yang pandai dalam bidang agama tetapi mahir dalam bidang teknikal.Namun di sini ingin saya kongsi bersama pembaca beberapa perkara.Satu artikel telah saya jumpa di dalam surau yang ditulis oleh seseorang yang ingin menyuarakan perasaannya bagi dikongsi bersama antaranya ialah fahaman yang perlu ditolak oleh kita semua.Saya memohon maaf jika ada tersilap disini.Sesungguhnya tiada niat untuk menjatuhkan apa dan sesiapa jua.
1.Tabligh...kebanyakan pengikut asalnya berfahaman muktazilah dan campuran wahabi kerana pengasasnya berasal dari India iaitu Maulana Ilyas(wahabi)...mereka tidak menyambut maulud nabi katanya bidaah.Berdakwah beramai ramai tanpa ilmu yang lengkap. (penulis-Tabligh tak salah tapi pengikut yang banyak silap dan salahnya.Mungkin ada cara untuk kita perbaiki cara berdakwah kepada umat islam disekeliling kita)
2.Sister In Islam...persatuan ini sebenarnya jahil agama cakap bukan bukan..munafik lagi fasik.Ilmu masih cetek.
3.Parti Politik malaysia....parti yang kebanyakannya konon memperjuangkan agama,bangsa dan negara.Tetapi para pemimpin mereka hanya pandai cakap sahaja,hanya ada ilmu duniawi, walaupun mereka cuba memasukkan seberapa ramai tokoh agama dalam politik mereka, sebenarnya semua itu untuk tujuan berkuasa."Akan ada antara kamu yang akan melantik pemimpin yang bukan dari ahlinya".Ada kuasa ada fulus....
4.Ajaran sesat...semakin banyak di malaysia...mengapa terjadi...bergini.Salah jabatan agama?salah kementerian tertentu?atau masyarakat sendiri...bak kata (raja lawak) lu..pikirlah sendiri...tapai sekarang umat islam tidak suka berfikir panjang...itulah masalahnya..jadi siapa nak betulkan.Mufti,Ulama,Imam,ustaz/ustazah,Cikgu,Ayah/Emak atau...semua sekali bersalah!!!.
5.Islam Liberal...kebanyakannya terjadi kepada student universiti dan kolej...siapa yang sebarkan...entah!!!Mereka ni macam free thinking....ikut sedap rasa.
6.Syiah...mengagungkan Saidina Ali drpd Rasululah sendiri.Boleh kawin mutaah itu yang ramai lelaki suka.Boleh kawin dan cerai bila suka...kalau jadi anak siapa nak bertanggungjawab?Kalau seorang perempuan boleh berkahwin sampai ratusan lelaki selepas habis edahnya.Tak ke sex halal ala pelacuran namanya.Merosakkan institusi keluarga dan maruah perempuan muslim namanya.Mereka juga suka berperang atau atas nama jihad...

Tuesday, April 7, 2009

Kawalan Motor

Hari ini satu persiapan dilakukan bagi pameran promosi bagi kursus elektrik.Pameran ini di adakan di Institute Hospitaliti YPJ di Perling,Johor Bahru pada 9.4.2009.Satu kawalan motor "Star Delta Forward Reverse" dan satu papan pendawaian permukaan dilakukan.Walaupun pendawaian permukaan tidak dilakukan sekarang kerana ada alternatif lain seperti pembuluh/konduit pvc dan Gi,ianya penting bagi menunjukan kefahaman yang sebenar tentang laluan kabel pendawaian.kawalan motor merupakan satu bentuk starter yang perlu bagi mengawal motor satu fasa dan 3 fasa.Pendawaian kawalan motor memerlukan kepakaran dan kemahiran yang tinggi seperti dilakukan oleh pelajar didalam gambar En lokman dan En panjang